Skip to content Skip to footer

maleisië

Maleisië 🇲🇾

Maleisië voelt meteen vertrouwd en tegelijkertijd vol verrassingen. Dit land in Zuidoost-Azië biedt een unieke mix van culturen, natuur en avontuur die je nergens anders vindt. De diversiteit is overal zichtbaar, van de kleurrijke straatmarkten tot de serene regenwouden en van de levendige steden tot de rustige eilandstranden.

Smeltkroes van culturen
Maleisië is echt een smeltkroes van culturen, waar Maleisiërs, Chinezen, Indiërs en talloze andere etnische groepen samenleven. Dat zie je niet alleen, maar dat proef je ook. De straatmarkten, zoals die in Penang en Kuala Lumpur, zijn een walhalla voor foodies. Je ruikt de kruiden en specerijen van gerechten zoals laksa, nasi lemak, satay en dim sum al van ver. Elke maaltijd is hier een avontuur. Probeer eens een roti canai met een pittige curry, of geniet van een zoete cendol op een hete middag. Het eten in Maleisië is net zo divers als de mensen zelf, en je smaakpapillen worden hier elke dag weer uitgedaagd.

De natuurlijke schoonheid van Maleisië is verbluffend. Het land herbergt eeuwenoude regenwouden zoals Taman Negara, waar je kunt wandelen onder een dicht bladerdak en exotische dieren kunt spotten. De Cameron Highlands bieden een koele ontsnapping met uitgestrekte theeplantages en mistige bergen. En de eilanden, zoals Langkawi en de Perhentian-eilanden, trekken met kristalhelder water en kleurrijke koraalriffen—een paradijs voor snorkelaars en duikers. Breng een bezoekje aan Maleisisch Borneo en spot orang-oetangs in de uitgestrekte regenwouden.

Voor avonturiers zijn er volop mogelijkheden. Beklim Mount Kinabalu op Borneo of verken de indrukwekkende grotten van Mulu National Park. De regenwouden zijn perfect voor trekking en wildlife spotten, terwijl de kustlijnen uitnodigen tot watersporten. Maleisië’s geschiedenis is voelbaar in steden zoals Melaka en George Town, waar koloniale gebouwen en oude tempels het verhaal van een rijk verleden vertellen. In Kuala Lumpur, de moderne hoofdstad, wisselen futuristische wolkenkrabbers af met traditionele markten. Of je nu houdt van cultuur, natuur of avontuur, Maleisië biedt het allemaal in een unieke mix!

De ideale reisroute door Maleisië

Klaar voor een onvergetelijk avontuur door Maleisië? Ontdek onze zorgvuldig samengestelde reisroute die je meeneemt naar de meest fascinerende bezienswaardigheden van dit prachtige land. Begin je reis met de koloniale charme en historische monumenten, duik in de levendige sfeer van dynamische steden, en verken de rijke culturele diversiteit. Proef de verrukkelijke lokale gerechten en ervaar de unieke smaken die Maleisië te bieden heeft. Bereid je voor op een reis vol ontdekking en verrassing in het hart van Zuidoost-Azië.

Alles voor jouw trip

Klik en vergelijk vliegtickets naar Maleisië via Tix.nl. Bepaal je eigen vertrek- en aankomststad en plan zo je optimale reis.

Plan jouw streekvervoer samen met 12go.asia. Hét Aziatische platform om je openbaar vervoer te regelen. van lokale bussen tot slaaptreinen en boten.

Bekijk en boek de leukste activiteiten in Maleisië via Tripadvisor. Van stadstours tot snorkeltripjes, er is voor ieder wat wils.

We hebben een selectie aan hotels gemaakt via Expedia. Klik op een hotel voor meer informatie of zoek via de website naar een hotel naar keuze.

Ga voorbereid op reis en zorg ervoor dat je al jouw vaccinaties voor Maleisië hebt gehad. Plannen kan via de GGD.

Bekijk voordat je gaat, of het land waar je naar toe gaat een visumbeleid heeft. Dit kan je zelf online of op de luchthaven bij aankomst regelen.

Handig om te weten!

Hoofdstad

Kuala Lumpur​

Taal

Bahasa Melayu​

Tijdverschil

Zomertijd 6 uur, wintertijd 7 uur

Valuta

Maleisische Ringgit​

Maleisië heeft een tropisch klimaat met hoge temperaturen en luchtvochtigheid het hele jaar door. De beste reistijd varieert per regio: voor West-Maleisië (inclusief Kuala Lumpur, Penang en Langkawi) is de periode van november tot februari het meest geschikt, omdat het dan droger is. Oost-Maleisië (zoals de Perhentian-eilanden) bezoek je het beste van maart tot september, wanneer er minder regen valt. De moessonseizoenen brengen korte, hevige regenbuien: van mei tot oktober in het westen en van oktober tot februari in het oosten.

Het openbaar vervoer in Maleisië biedt een authentieke en efficiënte manier om het land te verkennen, met een breed scala aan opties zoals bussen, treinen en de iconische tuk-tuks in bepaalde steden. Voor stedelijke verplaatsingen zijn er uitgebreide busnetwerken en moderne stadsbanen zoals de LRT en MRT in Kuala Lumpur. Voor langere afstanden zijn treinen, zoals de KTM Intercity en ETS, een schilderachtige en comfortabele keuze. De beroemde treinreis van Kuala Lumpur naar Penang biedt bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op het landschap. Apps zoals 12go.asia en Rome2Rio zijn handig voor het plannen van je reis. Daarnaast bieden privé taxidiensten en apps zoals Grab gemakkelijke en betrouwbare vervoersmogelijkheden door het hele land.

De Maleisische keuken is een heerlijke symfonie van smaken, beïnvloed door de Chinese, Indiase en inheemse Maleisische culinaire tradities. Probeer zeker de nationale favoriet, nasi lemak, een gerecht bestaande uit rijst gekookt in kokosmelk, geserveerd met sambal, ansjovis, pinda’s en gekookt ei. Een andere must-try is rendang, een rijke, pittige stoofpot gemaakt van rundvlees en kruiden. Langs de kust kun je genieten van een verscheidenheid aan zeevruchten, perfect gegrild met lokale specerijen. Voor een zoete afsluiting is cendol een populaire Maleisische dessert, gemaakt van kokosmelk, groene rijstmeelgelei en palm suiker.

Maleisië kent een rijkdom aan culturele festiviteiten die het hele jaar door worden gevierd. Het Chinese Nieuwjaar, dat meestal in januari of februari valt, wordt uitbundig gevierd met drakendansen en vuurwerk. Hari Raya Aidilfitri, dat het einde van de Ramadan markeert, is een belangrijke islamitische feestdag die gevierd wordt met uitgebreide maaltijden en familiebezoeken. Deepavali, het Hindoeïstische feest van het licht, wordt in oktober of november gevierd met kleurrijke lichtjes en traditionele gerechten. Tijdens deze periodes kan het drukker zijn in het land, dus het is verstandig om je reisplannen tijdig vast te leggen.