Skip to content Skip to footer

Sri Lanka

Sri Lanka 🇱🇰

Sri Lanka trekt je meteen mee in zijn veelzijdige charme. Dit eiland combineert eeuwenoude tradities met een moderne flair, tegen een achtergrond van verbluffende natuur en levendige cultuur. Colombo, de bruisende hoofdstad, biedt een boeiende mix van hedendaagse invloeden en koloniale erfenis. Hier slenter je door levendige markten, vind je hippe cafés naast historische gebouwen, en voel je de dynamiek van een stad die altijd in beweging is.

De ongerepte natuur
De natuur in Sri Lanka is net zo divers als het eiland zelf. Beklim de nevelige toppen van de Centrale Hooglanden, waar eindeloze groene theeplantages en pittoreske watervallen het landschap domineren. Maak een treinreis naar Ella, een van de mooiste routes ter wereld, waar je door bergen en valleien slingert en onderweg uitkijkt over schilderachtige vergezichten. Voor een dagje ontspanning nodigen de tropische stranden van Trincomalee en Galle je uit om onder de palmbomen te luieren, met niets anders dan het zachte zand en het geruis van de Indische Oceaan op de achtergrond. De nationale parken Yala en Wilpattu zijn echte hotspots voor wildlife-liefhebbers. Ga op safari en spot olifanten die door de bush wandelen, luipaarden die zich verstoppen in het struikgewas, en kleurrijke vogels die door de lucht zweven. Deze parken bieden een van de beste plekken in Azië om wilde dieren van dichtbij te zien, en de spanning van een ontmoeting met een van deze indrukwekkende dieren is onvergetelijk.

De Sri Lankaanse keuken prikkelt je zintuigen met een explosie van smaken. Van vurige curry’s met vers gevangen vis tot milde dhal en zoete kokosdesserts, elke maaltijd is een feestje voor je smaakpapillen. Proef de lokale specialiteiten zoals hoppers, pittu en kottu roti, en ontdek hoe de kruiden en specerijen de ziel van elk gerecht vormen. Eten in Sri Lanka is niet zomaar een maaltijd; het is een culinaire reis die je dichter bij de cultuur brengt.

Sri Lanka heeft voor ieder wat wils. Van het verkennen van eeuwenoude tempels en tropische bossen tot het relaxen op paradijselijke stranden en het proeven van lokale gerechten, dit eiland heeft een unieke manier om je hart te veroveren. Sri Lanka is geen plek die je zomaar bezoekt, het is een bestemming die je beleeft en die je bijblijft lang nadat je weer thuis bent.

De ideale reisroute door Sri Lanka

Ben je klaar om de ultieme reis door Sri Lanka te plannen, langs alle must-see bezienswaardigheden van dit betoverende eiland? Bekijk dan onze speciaal samengestelde reisroute voor Sri Lanka. Dompel je onder in de rijke geschiedenis bij de oude ruïnes, verken levendige steden, ontdek de ontroerende culturele erfenis en proef de explosieve smaken van de lokale keuken van dit fascinerende land in Zuid-Azië.

Alles voor jouw trip

Klik en vergelijk vliegtickets naar Sri Lanka via Tix.nl. Bepaal je eigen vertrek- en aankomststad en plan zo je optimale reis.

Plan jouw streekvervoer samen met 12go.asia. Hét Aziatische platform om je openbaar vervoer te regelen. van lokale bussen tot slaaptreinen en boten.

Bekijk en boek de leukste activiteiten in Sri Lanka via Tripadvisor. Van stadstours tot snorkeltripjes, er is voor ieder wat wils.

We hebben een selectie aan hotels gemaakt via Expedia. Klik op een hotel voor meer informatie of zoek via de website naar een hotel naar keuze.

Ga voorbereid op reis en zorg ervoor dat je al jouw vaccinaties voor Sri Lanka hebt gehad. Plannen kan via de GGD.

Bekijk voordat je gaat, of het land waar je naar toe gaat een visumbeleid heeft. Dit kan je zelf online of op de luchthaven bij aankomst regelen.

Handig om te weten!

Hoofdstad

Colombo

Taal

Singhalees & Tamil​

Tijdverschil

Zomertijd 3,5 uur, wintertijd 4,5 uur​

Valuta

Sri Langkaanse Ruppee

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat en is het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming. De beste tijd om het eiland te bezoeken is tijdens de droge seizoenen, die verschillen per regio: van december tot maart voor de west- en zuidkust en van april tot september voor de oostkust. Deze perioden kenmerken zich door aangename temperaturen en weinig neerslag. Het regenseizoen, bekend als de moesson, brengt korte, hevige buien die het landschap een weelderige uitstraling geven.

Het openbaar vervoer in Sri Lanka biedt een authentieke ervaring met opties zoals tuk-tuks en lokale bussen die in elke stad te vinden zijn. Voor langere afstanden zijn treinen een schilderachtige en populaire keuze, vooral de beroemde treinreis van Kandy naar Ella. Apps als 12go.asia of Rome2Rio kunnen helpen bij het plannen van je reis. Voor meer gemak zijn er ook privé taxidiensten en apps zoals PickMe beschikbaar.

De Sri Lankaanse keuken is een heerlijke symfonie van smaken, met invloeden uit de Indiase, Indonesische en zelfs Nederlandse culinaire tradities. Probeer zeker de nationale favoriet, kottu roti, een gerecht gemaakt van gehakt brood gemixt met groente, ei en pittige kruiden. Geniet ook van de verscheidenheid aan zeevruchten langs de kust, perfect gegrild met lokale specerijen. En vergeet niet de beroemde Sri Lankaanse zoetigheid, watalappan, een kokosnootcustardpudding die rijkelijk gekruid is met kardemom en nootmuskaat!

De belangrijkste culturele festiviteiten in Sri Lanka zijn het Sinhala en Tamil Nieuwjaar in april, dat uitbundig wordt gevierd met diverse traditionele spelen en rituelen. Andere belangrijke evenementen zijn het Vesak-festival in mei, waarbij de geboorte, verlichting en dood van Boeddha worden herdacht, en het Kandy Esala Perahera in juli of augustus, een spectaculaire processie met dansers, drummers en versierde olifanten. Tijdens deze periodes kan het drukker zijn op het eiland, dus het is verstandig om je reisplannen tijdig vast te leggen.